tOLOng KLIK ya!!!

Followers

TINGGALKAN LINK YA!!!

KLIK KLIK YA

Isnin, 26 Januari 2009

ASMAUL HUSNA

ASMAUL HUSNA

Selain berusaha dalam perniagaan, amalan zikir pun dapat membantu mempermudahkan rezeki dan mempermudahkan perniagaan serta banyak lagi kebaikan.

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

(fadhilat ini dipetik dari tajuk buku Khasiat Asmaul-Husna & Himpunan Ayat-Ayat Al-Quran, susunan : Abu Nur Husnina, keluaran Pustaka Ilmi).


1. "Ya Allah!" apabila dizikirkan 500 x setiap malam, lebih-lebih lagi selepas solat tahajjud atau solat sunat 2 rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.


2. "Ya Rahman!" -Maha Pemurah apabila dizikirkan sesudah solat 5 waktu sebanyak 500x, maka hati kita akan menjadi terang, tenang & sifat-sifat pelupa & gugup akan hilang dengan izin Allah.


3. "Ya Rahim!"- Maha Penyayang apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap hari, InsyaAllah kita akan mempunyai daya penarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta & kasih serta sayang terhadap kita.


4. "Ya Malik!" - Maha Merajai/Pemerintah apabila dizikirkan sebanyak 121 x setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segala perkerjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkat & kekayaan yang diredhai Allah.


5. "Ya Quddus!" - Maha Suci apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap pagi setelah tergelincir matahari, maka hati kita akan terjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hari, dengki dll.


6. "Ya Salam!" - Maha Penyelamat apabila dizikirkan sebanyak 136 x, InsyaAllah jasmani & rohani kita akan terhindar dari segala penyakit sehingga badan menjadi segar sihat & sejahtera.


7. "Ya Mukmin!"- Maha Pengaman apabila dizikirkan sebanyak 236 x, InsyaAllah diri kita, keluarga & segala kekayaan yang dimiliki akan terpelihara & aman dari segala macam gangguan yang merosakkan.


8. "Ya Muhaimin!" - Maha Pelindung/Penjaga apabila dizikirkan sebanyak 145 x sesudah solat fardhu Isyak, Insyaallah fikiran & hati kita akan menjadi terang & bersih.


9. "Ya 'Aziz!"- Maha Mulia/Perkasa apabila dizikirkan sebanyak 40 x sesudah solat subuh, InsyaAllah, kita akan menjadi orang yang mulia, disegani orang kerana penuh kewibawaan.


10."Ya Jabbar!" - Maha Pemaksa
apabila dizikirkan sebanyak 226 x pagi & petang, semua musuh akan menjadi tunduk & patuh dengan izin Allah.


11. "Ya Mutakabbir!"- Maha Besar apabila dizikirkan sebanyak 662 x, maka dengan kebijaksanaan bertindak, kita akan dapat menundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi pembantu yg setia.


12."Ya Khaliq!"- Maha Pencipta dibaca mengikut kemampuan atau sebanyak 731x, InsyaAllah yang ingin otak cerdas, cepat menerima sesuatu pelajaran , amalan ini akan memberikan otak kita cerdas dan cepat tangkap (faham).


13."Ya Baarii'!"- Maha Perancang sekiranya kita berada didalam kesukaran atau sedang sakit, dibaca sebanyak 100 x selama 7 hari berturut-turut, InsyaAllah kita akan terlepas dari kesukaran & sembuh dari penyakit tersebut.


14."Ya Musawwir!"- Maha Menjadikan Rupa Bentuk sekiranya seorang isteri yang sudah lama belum mempunyai anak, maka cubalah ikhtiar ini dengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa, ambil segelas air & dibacakan "Ya Musawwir" sebanyak 21 x, kemudian diminum air tersebut untuk berbuka puasa. Bagi sang suami, hendaklah berbuat perkara yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3 hari. Kemudian pada waktu hendak berjimak, bacalah zikir ini sebanyak 10 x, InsyaAllah akan dikurniakan anak yang soleh.


15."Ya Ghaffaar!"- Maha Pengampun sambil beri'tikaf (diam dalam masjid dalam keadaan suci) bacalah zikir ini sebanyak 100 x sambil menunggu masuknya waktu solat Jumaat, InsyaAllah akan diampunkan dosa-dosa kita.


16."Ya Qahhaar!"- Maha Menundukkan dizikir menurut kemampuan atau sebanyak 306 x, maka hati kita akan dijaga dari ketamakkan & kemewahan dunia & InsyaAllah orang-orang yang selalu memusuhi kita akan sedar & tunduk akhirnya.


17. "Ya Wahhaab!" - Maha Pemberi dizikir sebanyak 100 x sesudah solat fardhu, barang siapa yang selalu didalam kesempitan, Insya Allah segala kesulitan atau kesempitan dalam soal apa pun akan hilang.


18. "Ya Razzaq!" - Maha Pemberi Rezeki dizikir mengikut kemampuan sesudah solat fardhu khususnya solat subuh, Insya Allah akan dipermudahkan rezeki yang halal & membawa berkat. Rezeki akan datang tanpa diduga!! tetapi perlulah dilakukan dengan ikhtiar yang zahir.


19. "Ya Fattah!"- Maha Pembuka dizikir sebanyak 71 x sesudah selesai solat subuh, InsyAllah hati kita akan dibuka oleh Allah, sehingga mudah menerima nasihat agama.


20. "Ya 'Aalim!"- Maha Mengetahui dizikir sebanyak 100 x setiap kali selesai solat Maktubah, Insya Allah akan mendapat kemakrifatan yang sempurna.


21. "Ya Qaabidhu!" - Maha Penyempit Hidup dizikirkan 100 x setiap hari, maka dirinya akan semakin dekat dengan Allah & terlepas dari segala bentuk ancaman.


22. "Ya Baasithu!" - Maha Pelapang Hidup Bagi mereka yg berniaga atau mempunyai usaha2 lain, kuatkanlah usaha & berniaga itu dengan memperbanyakkan membaca zikir ini setiap hari, InsyaAllah rezeki akan menjadi murah.


23. "Ya Khaa'fidh!"- Maha Penghina dizikirkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.


24. "Ya Raafi!"- Maha Tinggi dizikirkan setiap hari, baik siang atau malam sebanyak 70 x, InsyaAllah keselamatan harta benda di rumah, di kedai atau di tempat-tempat lain akan selamat & terhindar dari kecurian.


25. "Ya Mu'izz!" - Maha Pemberi Kemuliaan/Kemenangan dizikirkan sebanyak 140 x setiap hari, Insya Allah akan memperolehi kewibawaan yang besar terutama ketua-ketua jabatan atau perniagaan.


26. "Ya Muzill!"- Maha Merendahkan Perbanyakkanlah zikir ini setiap hari, sekiranya ada orang berhutang kepada kita & sukar untuk memintanya, InsyaAllah si penghutang akan sedar & membayar hutangnya kembali.


27. "Ya Samii'!"- Maha Mendengar Sekiranya inginkan doa kita makbul & pendengaran telinga kita tajam, biasakanlah zikir ini setiap hari menurut kemampuan, lebih-lebih lagi sesudah solah Dhuha, InsyaAllah doa akan mustajab.


28. "Ya Bashiir!" - Maha Melihat Dizikirkan sebanyak 100 x sebelum solat Jumaat, InsyaAllah akan menjadikan kita terang hati, cerdas otak & selalu diberikan taufik & hidayah dari Allah.


29. "Ya Hakam!" - Maha Menghukum dizikirkan sebanyak 68 x pada tengah malam dalam keadaan suci, InsyaAllah dapat membuka hati seseorang itu mudah menerima ilmu-ilmu agama & membantu kecepatan mempelajari ilmu-ilmu agama.


30. "Ya Adllu!" - Maha Adil dizikirkan sebanyak 104 x setiap hari sesudah selesai solat 5 waktu, InsyaAllah diri kita selalu dapat berlaku adil.


31. "Ya Lathiif!" - Maha Halusi Dengan memperbanyakkan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah bagi para peniaga, ikhtiar ini akan menjadikan barangan jualannya menjadi laris & maju.


32. "Ya Khabiir!"- Maha Waspada Dengan memperbanyakkan zikir ini setiap hari, terkandung faedah yang teramat banyak sekali sesuai dengan maksud zikir ini antara lain faedahnya ialah dapat bertemu dengan teman atau anak yang telah terpisah sekian lama.


33. "Ya Haliim!" - Maha Penyantun Dizikirkan sebanyak 88 x selepas solat lima waktu, bagi mereka yang mempunyai kedudukan di dalam pemerintahan, syarikat atau apa saja, InsyaAllah dipastikan kedudukannya tidak akan dicabar atau diungkit-ungkit atau tergugat.


34. "Ya 'Aziim!" - Maha Agong dizikirkan sebanyak 12 x setiap hari untuk orang yang sekian lama menderitai sakit, InsyaAllah akan sembuh. Juga apabila dibaca 12 x kemudian ditiupkan pada tangan lalu diusap-usap pada seluruh badan, maka dengan izin Allah akan terhindar dari gangguan jin, jin syaitan & sebagainya.


35. "Ya Ghafuur!" - Maha Pengampun bagi orang yang bertaubat, hendaklah memperbanyakkan zikir ini dengan mengakui dosa-dosa & beriktikad untuk tidak mengulanginya, InsyaAllah akan diterima taubatnya oleh Allah.


36. "Ya Syakuur!" - Maha Pengampun dizikirkan sebanyak 40 x sehabis solat hajat, sebagai pengucapan terima kasih kepada Allah, InsyaAllah semua hajat kita akan dimakbulkan Allah. Lakukanlah setiap kali kita mempunyai hajat yang penting & terdesak.


37. "Ya 'Aliy!" - Maha Tinggi Martabat-Nya Untuk mencerdaskan otak anak kita yang bebal, tulislah zikir ini sebanyak 110 x (** di dalam bahasa Arab bukan Bahasa Malaysia!!) lalu direndam pada air yang dingin & diberikan si anak meminumnya, InsyaAllah lama kelamaan otak si anak itu akan berubah cemerlang & tidak dungu lagi. InsyaAllah mujarab.


38. "Ya Kabiir!" - Maha Besar Bagi seseorang yang kedudukannya telah dirampas atau dilucut gara-gara sesuatu fitnah, maka bacalah zikir ini sebanyak 1,000 x selama 7 hari berturut-turut dalam keadaan suci sebagai pengaduan kepada Allah. Lakukanlah sesudah solat malam (tahajud atau hajat).


39. "Ya Hafiiz!" - Maha Pelindung dizikir sebanyak 99 x, InsyaAllah diri kita akan terlindung dari gangguan binatang buas terutamanya apabila kita berada di dalam hutan.


40. "Ya Muqiit!"- Maha Pemberi Keperluan Sekiranya kita berada di dalam kelaparan seperti ketika sesat di dalam hutan atau di mana sahaja sehingga sukar untuk mendapatkan bekalan makanan, maka perbanyakkan zikir ini. InsyaAllah badan kita akan menjadi kuat & segar kerana rasa lapar akan hilang.


41. "Ya Hasiib!" - Maha Mencukupi Untuk memperteguhkan kedudukan yang telah kita jawat, amalkan zikir ini sebanyak 777 x sebelum matahari terbit & selepas solat Maghrib, InsyaAllah akan meneguhkan kedudukan kita tanpa sebarang gangguan.


42. "Ya Jaliil!"- Maha Luhur Barangsiapa mengamalkan zikir ini pada sepertiga malam yang terakhir, InsyaAllah kita akan mendapati perubahaan yang mengkagumkan - perniagaan akan bertambah maju. Andai seorang pegawai, maka tanpa disedari kedudukan kita akan lebih tinggi dan terhormat & begitulah seterusnya dengan izin Allah.


43. "Ya Kariim!" - Maha Mulia Untuk mencapai darjat yang tinggi & mulia di dunia mahupun di akhirat kelak, maka amalkan zikir ini sebanyak 280 x ketika hendak masuk tidur. Nescaya Allah akan mengangkat darjat mereka yang mengamalkan zikir ini.


44. "Ya Raqiib!"- Maha Pengawas Bagi meminta pertolongan kepada Allah terhadap penjagaan barang yang dikhuatirkan, maka zikirkan sebanyak 50 x setiap hari dengan niat agar barang-barang yang dikhuatirkan yang berada di tempat yang jauh & sukar dijaga terhindar dari sebarang kecurian mahupun gangguan lainnya. Bertawakkal & yakinlah kepada Allah. InsyaAllah....


45. "Ya Mujiib!"- Maha Mengabulkan Sesungguhnya Allah adalah Zat yang menerima doa hambaNya & agar doa kita mustajab & selalu diterima Allah, hendaklah mengamalkan zikir ini sebanyak 55 x sesudah solat subuh. Insyaallah Tuhan akan mengabulkan doa kita.


46. "Ya Waasi!"- Maha Luas Pemberian-Nya Apabila di dalam kesulitan maka amalkan zikir ini sebanyak 128 x setiap pagi & petang, InsyaAllah segala kesulitan akan hilang berkat pertolongan Allah. Andai zikir ini sentiasa diamalkan, InsyaAllah Tuhan akan menjaga kita dari hasad dengki sesama makhluk.


47. "Ya Hakiim!"- Maha Bijaksana Bagi pelajar atau sesiapa sahaja yang memperbanyakkan zikir ini setiap hari, InsyaAllah akalnya akan menjadi cerdas & lancar didalam menghafal & mengikuti pelajaran. Amalkanlah sekurang-kurangnya 300x setiap hari.


48. "Ya Waduud!" - Maha Pencinta Amalkan zikir ini sebanyak 11,000 x pada setiap malam. InsyaAllah kita akan menjadi insan yang sentiasa bernasib baik, disayangi & rumahtangga kita akan sentiasa berada didalam keadaan harmoni.


49. "Ya Majiid!"- Maha Mulia Untuk ketenteraman keluarga di mana setiap anggota keluarga sentiasa menyayangi & menghormati & khasnya kita sebagai ketua keluarga, maka amalkan zikir ini sebanyak 99 x, sesudah itu hembuskan kedua belah tapak tangan & usap ke seluruh muka. InsyaAllah semua anggota keluarga kita akan menyayangi & menghormati kita sebagai ketua keluarga.


50. "Ya Baa'its!" - Maha Membangkitkan Zikirkan sebanyak 100 x dengan meletakkan kedua tangan ke dada, InsyaAllah akan memberi kelapangan dada dengan ilmu & hikmah.


51. "Ya Syahiid!"- Maha Menyaksikan Apabila ada di kalangan anggota keluarga kita yang suka membangkang dan sebagainya, maka zikirkan sebanyak 319 x secara berterusan setiap malam sehingga si pembangkang akan sedar & berubah perangainya.


52. "Ya Haq"! - Maha Benar Perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah ianya sangat berfaedah sekali untuk menebalkan iman & taat di dalam menjalankan perintah Allah.


53. "Ya Wakiil" - Maha Berserah Sekiranya terjadi hujan yang disertai ribut yang kuat, atau terjadi gempa, maka ketika itu perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah bencana tersebut akan menjadi reda & kembali seperti sediakala.


54. "Ya Qawiy!" - Maha Memiliki Kekuatan Amalkan zikir ini sebanyak mungkin agar kita tidak gentar apabila berdepan dengan sebarang keadaan mahupun berdepan dengan si zalim.


55. "Ya Matiin!" - Maha Sempurna Kekuatan-Nya Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin kerana ianya mempunyai fadhilat yang besar sekali, antaranya untuk mengembalikan kekuatan sehingga musuh merasa gentar untuk mengganggu.


56. "Ya Waliy!"- Maha Melindungi Barangsiapa yang menjawat sebarang jawatan atau kedudukan, maka amatlah elok sekali mengamalkan zikir ini sebanyak mungkin kerana dengan izinNya,kedudukan kita akan kukuh & terhindar dari sebarang gangguan oleh orang-orang yang bersifat dengki.


57. "Ya Hamiid!"- Maha Terpuji Perbanyakkan zikir ini sebagai pengakuan bahawa hanya Allah sahaja yang paling berhak menerima segala pujian.


58. "Ya Muhshiy!"- Maha Menghitung Sekiranya kita inginkan diri kita digolongkan didalam pertolongan yang selalu dekat dengan Allah (muraqabah), maka amalkan zikir ini sebanyak mungkin sesudah solat 5 waktu.


59. "Ya Mubdiu!"- Maha Memulai/Pemula Agar segala apa yang kita rancangkan akan berhasil, maka zikirkan sebanyak 470 x setiap hari. InsyaAllah....


60. "Ya Mu'id!"- Maha Mengembalikan Andai ada anggota keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkan zikir ini sebanyak 124 x setiap hari sesudah solat. InsyaAllah dipertunjukkan akan hasilnya.


61. "Ya Muhyiy!"- Maha Menghidupkan amalkan zikir ini sebanyak 58 x setiap hari, InsyaAllah kita akan diberikan kemuliaan darjat dunia & akhirat kelak.


62. "Ya Mumiit!"- Maha Mematikan Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah akan dipermudahkan didalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.


63. "Ya Hayyu!" - Maha Hidup Untuk mencapai kekuatan mental/batiniah didalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir ini.


64. "Ya Qayyuum!" - Maha Berdiri Dengan Sendiri-Nya Telah berkata Imam Ghazali bahawa barangsiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagi berkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin berwibawa, ditakuti musuh & ingin menjadi insan yang terhormat, maka berzikirlah dgn "Ya Hayyu Ya Qayyuum..." sebanyak 1,000 x setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, Insya Allah akan tercapai segala hajat.


65. "Ya Waajid!"- Maha Menemukan Andai berkeinginan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh & teguh pendirian, maka perbanyakkan zikir ini.


66. "Ya Maajid!" - Maha Mulia Demi kecerdasan otak dan agar dipermudahkan hati untuk menerima pelajaran, maka hendaklah pelajar tersebut memperbanyakkan zikir ini setiap hari.


67. "Ya Waahid!"- Maha Esa Bagi pasangan yang belum mempunyai cahayamata & tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190 x setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan & selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, Insya Allah...


68. "Ya Somad! - Maha Diminta Ketika dalam kelaparan akibat sesat atau kesempitan hidup, maka pohonlah kepada Allah dengan zikir ini sebanyak mungkin. InsyaAllah, diri akan berasa segar & sentiasa.


69. "Ya Qaadir!"- Maha Kuasa Apabila kita berhajatkan sesuatu namun ianya selalu gagal, maka amalkan zikir ini sebanyak 305 x setiap hari, Insya Allah segala hajat akan berhasil.


70. "Ya Muqtadir!" - Maha Menentukan Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahariah, maka berzikirlah dengan zikir ini seberapa mampu sehingga ikhtiar kita itu berhasil kerana zikir ini akan mempercepatkan keberhasilan hajat kita.


71. "Ya Muqaddim!"- Maha Mendahulukan Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata "Barangsiapa yang berzikir dengan zikir ini sebanyak 184 x setiap hari, InsyaAllah, nescaya segala usahanya akan berhasil".


72. "Ya Muahkhir"! - Maha Melambat-lambatkan Bagi meninggikan lagi ketaatan kita kepada Allah, perbanyakkanlah zikir ini.


73. "Ya Awwal!!"- Maha Pemulaan Barangsiapa yang mengamalkan zikir ini sebanyak 37 x setiap hari, InsyaAllah segala apa yang dihajati akan diperkenankan Allah.


74. "Ya Aakhir!" - Maha Penghabisan Amalkan berzikir sebanyak 200 x sesudah solat 5 waktu selama satu bulan, InsyaAllah Tuhan akan membuka pintu rezeki yang halal.


75. "Ya Dhaahir!" - Maha Menyatakan Amalkanlah zikir ini sebanyak 1,106 x selesai solat waktu di tempat yang sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab padanya dari segala rahsia yang pelik & sukar serta diberi kefahaman ilmu.


76. "Ya Baathinu!" - Maha Tersembunyi Seperti no. 75 jugak, tetapi amalkan sebanyak 30 x sesudah solat fardhu.


77. "Ya Waaliy!" - Maha Menguasai Urusan Memperbanyakkan zikir ini setiap pagi & petang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi orang yang ma'rifat, iaitu hatinya dibuka oleh Allah. Difahamkan para wali Allah selalu memperbanyakkan zikir ini


78. "Ya Muta'aAliy!"- Maha Suci/Tinggi Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang sukar untuk ditemui, maka bacalah zikir ini sebanyak mungkin sewaktu mengadap. InsyaAllah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya & segala hajat yang penting-penting akan berhasil.


79. "Ya Bar!" - Maha Bagus (Sumber Segala Kelebihan) Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.


80. "Ya Tawwaab!"- Maha Penerima Taubat Bagi orang yang selalu membuat dosa & ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.


81. "Ya Muntaqim!" - Maha Penyiksa Jika kita berhadapan dengan orang yang zalim, supaya dia tidak melakukan kezalimannya terhadap kita, maka hendaklah kita memperbanyakkan zikir ini setiap kali sesudah solat fardhu. Insyaallah, kita akan mendapat pertolongan Allah.


82. "Ya 'Afuww!" - Maha Pemaaf Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, nescaya dia akan diampuni segala dosanya oleh Allah.


83. "Ya Rauuf!" - Maha Mengasihi Bagi sesiapa yang inginkan dirinya disenangi oleh teman atau sesiapa sahaja yang memandangnya, amalkan zikir ini seberapa mampu samada pada waktu siang mahupun malam.


84. "Ya Maalikul Mulki!"- Maha Pemilik Kekuasaan Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang kekal & tetap tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 212 x sesudah solat fardhu & 212 pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.


85. "Ya Zul Jalaali wal Ikraam!"- Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan Amalkanlah zikir ini sebanyak 65 x setiap hari selama sebulan, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.


86. "Ya Muqsith!" - Maha Mengadili Berzikirlah dengan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah Tuhan akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.


87. "Ya Jaami'!" - Maha Mengumpulkan Sekiranya ada dikalangan keluarga kita atau isteri kita yang lari dari rumah, maka amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyedarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.


88. "Ya Ghaniy!" - Maha Kaya Raya Amalkanlah zikir ini pada setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil & kekayaan yang kita perolehi itu akan mendapat berkat.


89. "Ya Mughniy!" - Maha Penberi Kekayaan Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.


90. "Ya Maani'!" - Maha Membela/Menolak Andai kita selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 161 x pada waktu menjelang solat subuh setiap hari, InsyaAllah kita akan terhindar dari orang-orang yang zalim & suka membuat angkara.


91. "Ya Dhaarr!" - Maha Pembuat Bahaya Asma ini sangat berguna didalam ikhtiar kita untuk menyembuhkan sesuatu penyakit yang mana sudah lama dihidapi & telah puas dihidapi & telah puas diubati. Amalkanlah zikir ini sebanyak 1001 x pada setiap hari, InsyaAllah dengan ikhtiar ini penyakit itu akan cepat sembuh.


92. "Ya Naafi' "! - Maha Pemberi Manfaat Menurut Imam Ahmad Al-Buuniy, barangsiapa mengamalkan zikir ini setiap hari, maka bagi orang yang sakit, sakitnya akan sembuh, & bagi orang yang susah akan dihilangkan kesusahannya dengan izin Allah.


93. "Ya Nuur!" - Maha Pemberi Cahaya Menurut Sheikh Ahmad bin Muhammad As Shawi, barangsiapa yang menghendaki kemuliaan yang agung & memperolehi apa yang dimaksudkan baik kebaikan dunia mahupun kebaikan di akhirat kelak, maka hendaklah selalu berzikir dengan zikir ini setiap pagi & petang.


94. "Ya Haadiy!" - Maha Pemberi Petunjuk Bagi sesiapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan diberikan pertolongan Allah akan cepat lepas dari kesesatan tersebut.


95. "Ya Baadii!" - Maha Indah/Tiada Bandingan Andai kita mempunyai rancangan yang sangat penting & bagi memastikan rancangan kita itu berjaya & berjalan lancar, maka berzikirlah dengan zikir ini sebanyak 500 x selepas solat fardhu. InsyaAllah Tuhan akan memberikan pertolongan hingga rancangan kita berjaya & berjalan lancar.


96. "Ya Baaqy!"- Maha Kekal Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin tanpa mengira batas waktu, InsyaAllah dengan ikhtiar ini semua perkerjaan yang telah menjadi punca rezeki tidak akan mudah terlepas, perniagaan tidak akan rugi atau bankrap dengan berkat zikir ini.


97. "Ya Waarits!" - Maha Membahagi/Mewarisi Sekiranya kita berzikir sebanyak 500 x selepas solat fardhu atau sebagainya, supaya segala urusan kita itu berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707 x. InsyaAllah berkat zikir ini Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik & memberangsangkan.


98. "Ya Rasyiid!" - Maha Pandai/Bijaksana Walaupun kita tergolong didalam golongan yang cerdas otak, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.


99. "Ya Shabuur!" - Maha Penyabar Agar kita diberi kesabaran oleh Allah dalam segala hal, maka perbanyakkanlah zikir ini menurut kemampuan. Dengan sifat sabar & penuh pengharapan kepada Allah, maka segala usaha & upaya akan mencapai kejayaan.


~ Selamat Beramal Moga Kita Beroleh Keberkatan Dengan Amalan Ini ~

Ahad, 25 Januari 2009

Bunga Mawar Dalam Kecantikan.


Bunga yang digelar sebagai lambang cinta ini sememangnya menjadi pilihan dalam dunia kecantikan.Di spa dan pusat kecantikan,bunga mawar merupakan antara bunga pilihan untuk proses aromaterapi.Khasiat haruman flora mampu membangkitkan kesegaran dan perasaan yang menenangkan. Selain itu,kelopak bunga mawar turut digunakan sebagai salah satu daripada variasi bunga dalam mandi bunga khususnya buat bakal pengantin. Ternyata,bunga mawar umpama senjata dalam dunia kecantikan.

KHASIAT BUNGA MAWAR DALAM KESIHATAN.
Bukan sekadar cantik dipandang,malah bunga mawar turut mempunyai khasiatnya tersendiri.Baunya yang harum mampu melancarkan peredaran darah sekali gus mencairkan bahagian tubuh yang mengalami penggumpulan darah.Bunga mawar juga dipercayai berguna untuk melancarka menstruasi yang tidak teratur serta mengatasi sakit perut.
Khasiat sari bunga mawar juga berkesan untuk menghaluskan dan menyegarkan kulit.Seperti coklat juga,aromanya yang harum mampu menghilangkan depresi.Jesteru,tidak hairanlah bunga mawar digunakan di spa mahupun pusat kecantikan sebagai rawatan bagi menyegarkan tubuh badan.
Malah menurut kajian yang dijalankan sekumpulan penyelidik Jerman,mencium bau-bauan yang kuat,seperti bunga mawar,boleh menyegarkan semula daya ingatan mereka yang mudah lupa.Para penyelidik turut mendapati bau-bauan lembut seperti haruman bunga-bungaan boleh merangsang ingatan baru dalam otak manusia semasa mereka tidur.

UBATI JERAWAT DENGAN BUNGA MAWAR.
Tahukah kawan-kawan bunga mawar juga berguna mengubati jerawat?Mudah saja caranya,rebus bunga mawar secukupnya dengan sedikit air.Setelah itu,ambil air mawar sebanyak dua senduk dan campurkan dengan satu senduk teh.Oleskan pada kulit wajah yang terkena jerawat sebelum tidur.Amalkannya dua kali dalam seminggu,kesan jerawat pada wajah kamu pasti hilang.

BUAT SENDIRI ESEN MAWAR.
Kawan-kawan tidak perlu berbelanja lebih membeli esen sebagai pelengkap haruman di bilik.Saya temui caranya,kini tugas kawan-kawan pula melakukannya.Pilih variasi mawar
yang sangat harum seperti jenis papa meilland atau buff beauty.Keringkannya dan ambil daun kelopak bunga sahaja.Buang putik bunga yang berwarna putih kerana ia memberi rasa pahit.Masukkan daun kelopak bunga kedalam botol.Titiskan bersama minyak pati dan biarkan ditempat tertutup selama enam minggu atau lebih sehingga aroma mawar keluar.

BERENDAM DENGAN BUNGA MAWAR.
Masukkan kelopak bunga mawar dalam air rendaman yang dicampur baby oil.Ia berfungsi
menghaluskan kulit malah lebih berkesan daripada aplikasi losen.Berendamlah selama 30
minit dan rasai ketenangan aroma bunga mawar.Bangkitkan mood dengan titisan minyak pati bunga mawar dalam air rendaman,pasti tubuh terasa segar dan lebih relaks...
selamatlah mencuba kawan-kawan...terasa segar dan wangi sepanjang hari...

Hadiah Cinta Untukmu

Jika kamu menerima ros sebanyak...
1 kuntum Ros
segala cintanya tertumpu kepada kamu seorang sahaja.
2 kuntum Ros
kita berdua dalam asmara cinta.
3 kuntum Ros
I love you.
6 kuntum Ros
Aku milikmu.
9 kuntum Ros
Cinta sejati antara kita.
11 kuntum Ros
Kamulah satu-satunya yang ku cintai dalam hidup ini.
12 kuntum Ros
Kesempurnaan cinta antara kita.
13 kuntum Ros
I am your secret admirer.
24 kuntum Ros
24 hours cannot forget you.
33 kuntum Ros
Ungkapan magis I LOVE YOU yang penuh gelora.
36 kuntum Ros
Perasaan romantika antara kita.
44 kuntum Ros
Tiada yang lain selain dirimu.
50 kuntum Ros
This is "Regrettless Love".
66 kuntum Ros
Keagungan cinta kita.
99 Kuntum Ros
Ketulusan cinta.
1oo kuntum Ros
Cinta keakhir hayat.
101 kuntum Ros
Tiada yang dapat pisahkan cinta kita.
108 kuntum Ros
Please marry me!
111 kuntum Ros
Eternal love.
123 kuntum Ros
Kebebasan cinta.
144 kuntum Ros
Aku mencintaimu siang dan malam.
365 kuntum Ros
Kamu bermain di fikiranku setiap hari dan detik.
 

Template by Maya